tisdag 29 oktober 2013

Stenleverans till båthuset

Vi går och väntar på att muddringen ska påbörjas. Den grävmaskin som ska användas står i Värtahamnen i Stockholm. Det är en bjässe på 45 ton som har en räckvidd på 20 meter. Tillsvidare får vi nöja oss med att beskåda våra 60 kubikmeter stenkross som ska användas som fyllning i stenkistorna.
Inte heller stenkistorna är klara, men däremot har grannens blivit levererade och de vi beställt ska vara lika.
De mäter ca 4,6 meter på längden, 2,4 på bredden och lika höga.

Detaljstudie:





söndag 20 oktober 2013

Ramp till släpvagnen

För att köra upp fyrhjulingen och åkgräsklipparen på släpvagnen har vi tidigare letat upp några lämpliga plankor som vi lagt upp som ramp. Nu tillverkar vi istället en lite mer permanent lösning.

Kapat vinkeljärn i lagom längder och kapat ut en skåra...
för att kunna böja i en vinkel som passar släpet.
Vinkeln blir permanent med hjälp av svetsen
Hål borras i järnvinklarna och skruvas fast i träreglarna.
Lärdom: Vinkeln blev perfekt här, där det råkar vara lite uppförslut. På andra ställen med kanske lite nedförslut så blev inte vinkeln så perfekt... Vi får fundera ut nått smartare en annan gång. Det funkar ok nu i alla fall.




lördag 19 oktober 2013

Korpskaft

I somras hittade jag ett järnstycke i en jordhög. Det visade sig att det var till en korp, eller hacka (eller vad det kan tänkas heta). Jag beslöt att snida ett eget skaft, mest för att det vore roligt att tillverka själv, men också för att vi faktiskt misslyckades att hitta ett lämpligt skaft i handeln. Ämnet till skaftet fick bli ask, som ska vara det enda lämpliga svenska trädslaget. Här har jag ritat in en ungefärlig form på skaftet.

Elhyveln fick hjälpa till att få ner grovleken och även få en inledande form.

Markerat ut rundningen som i storlek stämmer överrens med stålet.
Raspen (och jag) har slitit hårt för att runda av ämnet.
Här har jag successivt raspat mig ner till rätt dimension. Fortfarande lite kvar för att stålet ska gå att föra hela vägen ut i änden av skaftet.
Äntligen, nu är det rätt form och dimension på skaftet.
Slipat med grovt sandpapper för att få bort ojämnheter och spår från raspen.

Slutresultat efter nogrann slipning med finare sandpapper. Jag blötte ner skaftet för att ytliga fibrer skulle resa sig, sen slipade jag ner dessa och upprepade proceduren ett antal gånger för att få ett perfekt resultat. Slutligen oljade jag in skaftet med kallpressad linolja. Det skyddar mot fukt men har också en härdande effekt på trät.











söndag 13 oktober 2013

Fler grindar

En ny liten grind för enkel passage in till fårens utfordring. Här valde vi att inte göra en så bred grind, istället får man lyfta bort en vänstra grindstolpen om man ska passera med något fordon, något man tidigare fick göra oavsett om man hade ett fordon med sig eller inte. Skönt att slippa!

En gammal grind utan gångjärn får en uppgradering. Ny rejäl stolpe, fina gångjärn och en hasp såklart.

Före:
Efter:




Tillverkning av stätta

Det har ju blivit en del grindar tillverkade runtom ägorna och fler lär det nog bli. I bortre änden av skogshagen saknas grind för passage ut i friheten. Här bestämde vi oss för att istället tillverka en stätta. Det blev av återvunnet virke som visserligen inte är tryckimpregnerad, men det står så länge det står. Eventuellt stryker vi på någon olja för att det ska hålla lite längre.

lördag 10 augusti 2013

Sviktande verkstadsgolv

Den inre delen i verkstan där vi har sågbord och pelarborrmaskinen så sviktar golvet rejält. Inte så att man tror att man ska gå igenom, men tillräckligt för att man ska störa sig på det. Tidigare ägare har tydligen haft för avsikt att göra något åt detta, eftersom vi hittade sågspår i golvplankorna. Vi började med att bryta upp golvet.
Sedan grävde vi ett djupt hål för en ny plint. Väldigt svåråtkompligt att gräva, så det tog tid. Här är plinten placerad.

Och fylld med betong och en stolpsko.
Efter härdning återfylldes hålet, och stolpskon skruvades fast med rejäla skruvar.

Nu sviktar inte golvet längre!



fredag 2 augusti 2013

Vintertak till poolen

I höstas när vi stängde ner poolen för vintern så tömde vi den till hälften med vatten. Under den regniga hösten så fylldes dock poolen upp igen och jag fick tömma ut mer vatten vid flera tillfällen. När vintern kom med all snö så fortsatte poolen att fyllas på. För att poolen ska tåla att bli genomfrusen så bör det inte vara för mycket vatten i. Därför bygger vi nu ett tak som vi lägger på till hösten. Den kommer bestå av 3st sektioner på 2x4meter vardera som läggs intill varandra.

Här är första sektionens ytterreglar ihopskruvade med översta och understa läkten. Innan jag skruvar dit mitten-regeln så kryssmäter jag så att alla vinklar blir 90grader. Så länge en mittenregel inte är fastsatt så är konstruktionen rörlig så att vinklarna går att justera.

Skruvat fast läkt.

Plåten skruvad. Första sektionen klar, nu ska det bara göras 2 till. 

Efter att alla 3 sektioner var klara så placerade vi dom under solvärmepanelen. Vilket gjorde att den kom upp lite från marken.
Dags för vinterförvaring av poolen. Hälften av vattnet tömdes ut och slangar och annat kopplades bort. Därefter upp med nya taket. Jag hade tänkte bygga träbockar som taket skulle ligga på för att få rätt lutning. Men vi hade ett gäng vedkubbar som låg och väntade på att bli kluvna. Dom får vänta minst en vinter till, för nu används dom som stomme till taket. Funkar jättebra. För att inte hela konstruktionen ska blåsa iväg i någon höststorm så har vi använt spännremmar som vi satt fast i altanen.






Vassröjning

Här ska  båthuset stå, och snart ska grävningen påbörjas.

Därför gick vi loss med röjsågarna så att det ska bli enklare att se var det ska grävas.

Dörrmålning

Annika har målat ett antal dörrar: 3st inne i stallet, och jordkällarens dörr och slutligen dörren in till vattenreningsrummet (bilden nedan).



onsdag 31 juli 2013

Puts och foder på lillstugan

Nu är sidan färdigmålat och vi har satt tillbaka knutbrädor och fönsterfoder.

Sockeln av leca-block har vi dolt med putsbruk.


 Slänten intill husväggen har blivit utjämnad så att det i fortsättningen ska gå att köra gräsklipparen här.

tisdag 30 juli 2013

Sista stockarna är barkade och på plats

Nu har vi tagit ner totalt ca 15 stora tallar som var och en har gett oss 2-3 st 4meterstockar som ska användas till pålningen vid båthuset. Barkningen har jag börjat få riktigt bra snits på nu, det handlar om att ta det försiktigt. Är träden alldeles nyfällda så går det i princip att "klä av" trädet sin bark. Den här stockens bark fick jag av i ett enda stort stycke:

Sista lasset på timmersläpet. Nya vinschen har fått slita hund för att dra upp stockarna på släpet.  Här tog vi nog i lite väl mycket... kultrycket blev negativt så motorcykelns bakhjul lyftes upp... En extra gubbe baktill räckte dock för att väga ner hjulen i backen.

Nu ligger alla drygt 30 stockarna på plats och väntar på att tryckas ner i dyn. Vi har även fått ett gäng telestolpar levererade.






Spikat och målat på lillstugan

Ny panel:

Första strykningen av Falu rödfärg:

Det som återstår är en strykning till, sen ska fönsterfoder och knutbrädor upp. Grunden av leca-block ska putsas. Sen tänkte vi också göra iordning marken nedanför eftersom det idag bara växer nässlor där.

söndag 28 juli 2013

Sista sidan på Lillstugan

Lillstugans baksida är den enda vi hittills inte gjort något åt. Här är flera brädor multna längst ner och så finns det 2 fyrkantiga hål i väggen, som vi inte vet vad de är till för. Vi hade ett tag planer på om möjligt bara byta ut de dåliga brädorna, men eftersom det är brädor med spont av en gammal dimension blir det för krångligt, och resultatet blir nog inte så bra heller. Så nu har vi bestämt att riva hela panelen och sätta nytt.



Rivningsarbetet har börjat,

och avslutats,

Ny vindpapp.

Knutbrädor och fönsterfoder skrapas och målas.








lördag 27 juli 2013

Mobilhållare till kajaken

Under de senaste kajakturerna med telefonen som navigator har ett behov av en hållare till telefonen vuxit fram. Jag bestämde mig för att göra som en stor klädnypa som håller i telefonen som sedan fästs på kajaken med en rem. Två lika stora rektangulära bitar av formplyfa sågades till och skruvades ihop med ett gångjärn.

För att "klädnypan" ska få grepp om telefonen så gör jag ett centimeterbrett spår med överhandsfräsen.
Undersidans spår:

och ett likadant spår till översidan som jag la lite längre bak för att få rätt lutning på telefonen. 
Sedan 2 skruvar i sidan och några gummisnoddar som klämmer ihop klädnypan. Här provas konstruktionen, med mobilen i en vattentät ficka.

Monterad på kajaken. Nu är det lätt att plocka bort mobilen men låta hållaren sitta kvar.

Eftersom jag redan har paddlat i 2 ½ timme idag, så jag provar om det funkar i praktiken i morgon istället.