måndag 30 juli 2012

Trädfällning

Idag bestämde vi oss äntligen för att ta ner den stora Asken som växer i syrenhäcken. Det är ett rejält träd som av tidigare ägare har amputerats mitt på (Carolina säger att det heter att Hamla ett träd). I vilket fall har den behandlingen gjort att trädet fått en onaturlig form och grenverket alldeles för tätt för att någon ljus ska släppas igenom. Här är Jesper igång med förberedelserna:


Något som jag lärt mig med tiden är vikten av att göra ett ordentligt riktskär (1) med motorsågen. Riktskäret är en kilformad utsågning som anger åt vilket håll som trädet ska falla. Sedan gör man fällskäret från andra sidan av trädet. Väldigt viktigt med fällskäret är att man inte hamnar under riktskäret och att man inte sågar hela vägen igenom. Den osågade biten mellan rikt- och fällskär fungerar som ett gångjärn och förhindrar att trädet faller åt sidorna och bakåt.
Slutligen slår man in en kil i fällskäret, ofta räcker detta för att trädet ska falla av egen kraft. Jag och Jesper var lite extra försiktiga och hade också klättrat upp i trädet och fäst en stålvajer som vi spände fast i fällriktningen. Detta hade nog inte behövts, men eftersom huset stod nära på andra sidan, och att vi båda fortfarande är amatörer så tyckte vi det var bättre att använda både hängslen och livrem.

Det föll åt rätt håll:


Stubben mätte ca 70cm i diameter:



Sen återstod arbetet med att dela upp i bitar och släpa bort ris.


lördag 28 juli 2012

Spikrensning mm

Lillstugans trappa som vi slaktade:

Annika och jag rensade ur all spik ur skräphögen ovan, så nu har vi hyfsat virke till nått framtida projekt. 

Fortsättningen på kajakstället. Krysset som ska hålla ihop de båda stöden: 

På plats, och med några hörnklossar för ökad stabilitet: 


Just det, så var det den där sista plankan i trallen som ska sitta mot husväggen. Här figursågning efter att jag noggrant ritat ut vägens ojämnheter. 




Nya panelen fick första lagret rödfärg idag: 

Lite nervarvning vid poolen:


fredag 27 juli 2012

Panel klar och påbörjat kajakställ

Panelen på lillstugans framsida är färdig. Nu återstår målning innan vi sätter tillbaka foder och lampor å sånt.



Men istället för att måla, började jag och Annika skruva ihop ett enklare kajakställ.

2 hållare klara som kajakerna ska ligga på. Dessa ska sen sättas ihop med ett kryss. Det får bli i morgon, för nu ska vi gå in och titta på OS-invigningen. 



torsdag 26 juli 2012

Panelbyte på lillstugan

Svärfar har varit duktig och rivigt ner den gamla panelen på lillstugan stugan. Det är den 3dje sidan av huset som nu får sig en upprustning. Annika har målat dörren i fin blå färg!

Vi hjälptes åt att riva resten av panelen och sedan trappan (som jag tror bestod av nästan mer spik än trä). Sen var det upp med vindpapp.

Och sedan såga och spika dit den nya panelen. 2/3 klart idag. Resten tar vi i morrn. 

onsdag 25 juli 2012

Färskpotatis

Plockade upp jättefina potäter ur trädgårdslandet idag. Goda var de också!


söndag 22 juli 2012

Färdigtrallat

Nu är äntligen den sista golvplankan satt. Mycket snedsågningar och passningar runt poolen gjorde att det tog ganska lång tid. 



lördag 21 juli 2012

Ännu mera trall

Trallen utanför poolen är nu nästan klar. Bara bortre hörnet kvar, och där ska det snesågas. Sen ska vi givetvis klä alla sidor med trä också, men då blir det lite tunnare, glesare och ohyvlade bräder.

fredag 20 juli 2012

Solpanel mm

Idag har jag arbetat vidare med trallen. Reglar som trallen sen ska skruvas i är på plats. 

Nyfiken på vilken effekt solpanelen (eller solmattorna) har. Gjorde en temporär inkoppling för att testa. Vattnet passerar igenom kanaler i mattorna innan det åker ut i poolen.  Dagens toppnotering blev 22,5 grader. Tanken är att dessa mattor sedan ska monteras på en rektangulär ställning, ej kommit på hur än.

Trallen längst in mot husväggen är inte på plats än. Orsaken är en klängerväxt som A. vill ska få leva vidare. Först tänkte jag bara såga ut ett hål för växten att växa igenom. 

Men sen tänkte jag att man kunde göra det lite konstnärligare om hålet hade formen av ett blad. Såg jag tog en förlaga och förde över på en provbit:


Och sen fram med sticksågen: 
Blir ju rätt snyggt. Men A. tycker att hålet blir för litet för växten. Jag tycker att växten ska vara glad att den fått ett hål över huvudtaget. Jag får låta det mogna ett tag innan beslut om slutgiltig lösning.

torsdag 19 juli 2012

Stolpar och bärlinor till yttre trallen

På utsidan av poolen ska trädäcket vara på en lägre nivå, för att det ser trevligare ut så och enklare att ta sig upp och ner såklart. Plintarna hade vi ju redan gjort tidigare så nu var det att skruva dit stolpar på rätt höjd (med hjälp av laserpasset) och lägga ut bärlinor på stolparna.

Bortre hörnet av däcket går i vinkel, för att inte vi ska behöva flytta på vår stora fina rabarber, men också för att vi tror det blir snyggare så!

Bärlinor på plats på utsidan av poolen, på dessa ska reglar placeras ut med ett avstånd på 60cm. 



onsdag 18 juli 2012

Badstege

Idag gjorde vi klart trädäcket mot huset. Det som återstår är den lägre sektionen på utsidan av poolen, samt täcka sidorna.



Nu har badstegen skruvats ihop och monterats. Sen fanns det inget att skylla på så det blev premiärdopp för mig också. ca 21grader.


tisdag 17 juli 2012

Mera trall

Barnen ville gärna hjälpa till:


Runt breddavloppet blev det till att ta fram figursågen.
Likaså under sidostöden:

Stora delen klar:


måndag 16 juli 2012

Bord till vedklyven, sista bitarna

Tillbaka in i verkstan för att slutföra vedklyvsställningen. Jag beslöt att sätta dit vinklade stöd i varje hörn för ökad stabilitet. Knepigt att kapa till rätt vinkel, eftersom benen lutar inåt, men det gick efter mycket slipande och provande. Här har jag satt dit 2, vilket helt klart räcker för hållbarheten, men det ser lite osymetriskt ut:


Efter att de andra 2 hörnvinklarna kommit på plats så sprayade jag hela ställningen med zink-färg som rostskydd.



Skruva trall

Äntligen lite uppehåll i regnet så att man kan börja skruva trall. Första trallbiten på plats:

Mäta, såga, skruva osv...


Sen blev det mer regn och därför inget mer utomhusarbete idag...

söndag 15 juli 2012

Bord till vedklyven

Regnat hela dagen så jag startade ett inomhusprojekt: att svetsa ihop en ställning till vedklyven för att få en bekvämare arbetshöjd. Byggmaterial blev en slaktad "bur" som timmersläpets delar levererades i. Den har stått och väntat på att komma till användning. Först började jag skära isär buren med vinkelkapen:

Efter lite funderande kom jag fram till en relativt enkel konstruktionen. 2 st rektanglar, en bredare som utgör botten, och en smalare som klyven står på. Sen 4 ben som binder ihop alla hörn. Här har jag lagt ut lite bitar för att mäta och för att bäst utnyttja delarna.

Med hjälp av en smygvinkel och vinkelslipen så kapade jag till alla 8 sidor till de 2 rektanglarna, med 45graders vinkel i alla hörn.

Här är topp-delens 4 sidor klara för att svetsas ihop:

Ytterligare en tvärbalk monterade jag på lagom avstånd från kanten för att hjulen ska stå stadigt:

I andra änden satte jag ett galvat plåtbläck för klyvens ben. För att de inte ska fara fram och tillbaka satte jag dit 2 stumpar av armeringsjärn. Materialvalen här är mest för att det var det som fanns till hands:

Här är bottenramen ihopsatt med några punktsvetsar:

Svetsningen gick rätt dåligt, fula fogar då jag hade problem att hitta rätt inställningar på svetsen. Ibland blev det höga svetsvallar och efter justering av effekt och trådmatning så brände jag istället igenom materialet. Nåja, är man dålig på att svetsa så får man mycket träning på vinkelslipen. Här är en av hörnen efter tillfixning:

Knepigaste biten blev att montera benen i rätt vinkel. Jag fick hjälp av ett par extra händer för att få dit benen med en liten svetspunkt. Sedan kunde sista biten justeras tack vare att metallen tillåter en viss rörelse.


När toppdelen slutligen monterades gick jag runt och fäste alla skarvar ordentligt. Här är stativet i färdigt skick, utan klyv:


Och med klyv:


Lite jobb återstår med att bättra på svetsfogarna och slipa ner fula fogar. Klyven väger runt 50kg och kubbarna man hivar upp väger också en del. Så jag tror att jag eventuellt borde sätta några diagonala stag för att få lite mer stadga. Kanske ska måla på med lite färg för att slippa den värsta rosten också.