tisdag 29 oktober 2013

Stenleverans till båthuset

Vi går och väntar på att muddringen ska påbörjas. Den grävmaskin som ska användas står i Värtahamnen i Stockholm. Det är en bjässe på 45 ton som har en räckvidd på 20 meter. Tillsvidare får vi nöja oss med att beskåda våra 60 kubikmeter stenkross som ska användas som fyllning i stenkistorna.
Inte heller stenkistorna är klara, men däremot har grannens blivit levererade och de vi beställt ska vara lika.
De mäter ca 4,6 meter på längden, 2,4 på bredden och lika höga.

Detaljstudie:





söndag 20 oktober 2013

Ramp till släpvagnen

För att köra upp fyrhjulingen och åkgräsklipparen på släpvagnen har vi tidigare letat upp några lämpliga plankor som vi lagt upp som ramp. Nu tillverkar vi istället en lite mer permanent lösning.

Kapat vinkeljärn i lagom längder och kapat ut en skåra...
för att kunna böja i en vinkel som passar släpet.
Vinkeln blir permanent med hjälp av svetsen
Hål borras i järnvinklarna och skruvas fast i träreglarna.
Lärdom: Vinkeln blev perfekt här, där det råkar vara lite uppförslut. På andra ställen med kanske lite nedförslut så blev inte vinkeln så perfekt... Vi får fundera ut nått smartare en annan gång. Det funkar ok nu i alla fall.




lördag 19 oktober 2013

Korpskaft

I somras hittade jag ett järnstycke i en jordhög. Det visade sig att det var till en korp, eller hacka (eller vad det kan tänkas heta). Jag beslöt att snida ett eget skaft, mest för att det vore roligt att tillverka själv, men också för att vi faktiskt misslyckades att hitta ett lämpligt skaft i handeln. Ämnet till skaftet fick bli ask, som ska vara det enda lämpliga svenska trädslaget. Här har jag ritat in en ungefärlig form på skaftet.

Elhyveln fick hjälpa till att få ner grovleken och även få en inledande form.

Markerat ut rundningen som i storlek stämmer överrens med stålet.
Raspen (och jag) har slitit hårt för att runda av ämnet.
Här har jag successivt raspat mig ner till rätt dimension. Fortfarande lite kvar för att stålet ska gå att föra hela vägen ut i änden av skaftet.
Äntligen, nu är det rätt form och dimension på skaftet.
Slipat med grovt sandpapper för att få bort ojämnheter och spår från raspen.

Slutresultat efter nogrann slipning med finare sandpapper. Jag blötte ner skaftet för att ytliga fibrer skulle resa sig, sen slipade jag ner dessa och upprepade proceduren ett antal gånger för att få ett perfekt resultat. Slutligen oljade jag in skaftet med kallpressad linolja. Det skyddar mot fukt men har också en härdande effekt på trät.











söndag 13 oktober 2013

Fler grindar

En ny liten grind för enkel passage in till fårens utfordring. Här valde vi att inte göra en så bred grind, istället får man lyfta bort en vänstra grindstolpen om man ska passera med något fordon, något man tidigare fick göra oavsett om man hade ett fordon med sig eller inte. Skönt att slippa!

En gammal grind utan gångjärn får en uppgradering. Ny rejäl stolpe, fina gångjärn och en hasp såklart.

Före:
Efter:




Tillverkning av stätta

Det har ju blivit en del grindar tillverkade runtom ägorna och fler lär det nog bli. I bortre änden av skogshagen saknas grind för passage ut i friheten. Här bestämde vi oss för att istället tillverka en stätta. Det blev av återvunnet virke som visserligen inte är tryckimpregnerad, men det står så länge det står. Eventuellt stryker vi på någon olja för att det ska hålla lite längre.