söndag 25 november 2012

Trappa till loftet

I bortre änden av loftet finns ett utrymme som är outnyttjat (sånär som på en massa skräp). Bökigt att ta sig hit, eftersom man måste trassla sig förbi brädlagret och regelverk.


Så för att kunna utnyttja detta utrymme ska vi ta upp ett hål i golvet och bygga en trappa.

Håltagning påbörjad

Provisorisk uppgång med stege.

Innan vi började bygga trappan så passade vi på att rensa ut utrymmet. Det var mycket bråde som kunde kastas (gamla skåpluckor och skivmaterial). En del sparades också.

Här är lejdarna på plats, men inga trappsteg än.

Och här är det 2 trappsteg fastskruvade.

Och resten av trappstegen:

lördag 10 november 2012

Fågelmatare

Talgbollar till fåglarna inköpta. Men det fanns inget att hänga dom i, så jag improviserade ihop en.








Registreringsskylt i vägen

Dragkroken på 4-hjulingen sitter långt in, nära bakaxeln. Nummerplåten blir ivägen och det blir trassligt och tungt att lyfta av och på släpvagnar hela tiden. Jag har sett andras lösningar på det här problemet - t.ex. någon som gjort en förlängning till dragkroken så att den hamnar längre bak. Nackdelen med den lösningen är att tyngdpunkten hamnar längre bak vilket jag misstänker gör att 4-hjulingen kan tippa över vid högt kultryck. Om inte tippa över, så åtminstone blir ju väghållning sämre och greppet för framdäcken sämre. Min lösningen fick bli att flytta nummerplåten istället :-)

Fastskruvad med skruv och mutter i plasten.

Sådär, lite högre upp, lite mer utrymme att jobba med.

söndag 21 oktober 2012

Bättre lås till verkstan

Dörren in till verkstan skulle gå att rycka upp med handkraft. Jag tänkte göra det åtminstone lite svårare för skurkar att ta sig in.
Den gamla stålställningen som 4-hjulingens släp levererades i kommer till användning igen. 2 av de stora fyrkantsjärnen kommer passa perfekt till mitt nya lås. Vinkelslipen fick arbeta.

Sen slipade jag ner vassa kanter och rester från gamla svetsfogar:

Borrade 2 hål för skruv + 2 hål tillräckligt stora för skruvmejsel (eller dragare).

Jag skruvade dit dessa  på var sin sida om dörren och sen igenom med en järnstag som tidigare suttit på ett gammalt skrivbord.
Sen borrade jag hål i staget så att hänglåset kunde sättas dit.


lördag 20 oktober 2012

Rostig krok

Bilen gick igenom besiktningen utan problem. Däremot fick vi reda på att dragkroken (eller snarare själva infästningen) var väldigt rostig och att det var en god ide att bromsa upp rostangreppet genom att slipa och måla. Regn hela helgen, så det var ett lämpligt projekt. Rullade in bilen i verkstan: 
 Hissa upp och säkra med nyinköpta pallbockar från Biltema (69kr).

Halva sidan slipad. Inte helt rent från rost, men det ska inte behövas enligt dom som kan sånt här.

Nu är hela slipad och målad med ett lager rostskyddsfärg. Nu ska den väl hålla några år till.


onsdag 17 oktober 2012

Ventilation i sovrummet

Eftersom det inte finns någon friskluftsventil i vårt sovrum blir det väldigt instängt om vi inte har fönstret öppet på natten. Montering av en friskluftsventil skulle ju inte vara så svårt, bara borra lite och sen montera. Eller?

Först ska man välja en bra plats, då är det extra trevligt om man slipper borra igenom någon bärande regel. Så fram med den smarta apparaten som känner av både metall och träreglar i väggen. Problemet var att den gav utslag på hela väggen. Nästa metod blev att provborra med med en liten träborr där det tänkta hålet skulle tas upp. Inte heller detta gav några ledtrådar om eventuella reglar. Nåja, då tar vi väl hålet där det ser bäst ut helt enkelt.

Hålsåg igenom 2 första lagren (gips + spånskiva)


 Gick ju fint. Sen kom det panel.
 Efter att jag sågat igenom den så kom det tidningspapper :-)
 och sen kom det ut en massa spån.
Kruxet nu blev att såga vidare, eftersom spånet var i vägen och det kommer bara mer spån uppifrån, eftersom hela väggen är fylld. Då fick plaströret till ventilen komma fram. Tryckte in den i hålet för att hålla borta spånet.
Planen var nu att trycka igenom röret hela vägen till ytterpanelen för att där göra ett litet centreringshål så att jag kunde avsluta sågningen från utsidan. Men, problem, eftersom nästa stopp blev ytterligare en vägg med panel mitt inne i väggen. Hur ska jag då lyckas göra ett centreringshål på andra sidan? Efter mycket pyssel med chucknycklar och olika borrhållare så fick jag ihop följande kombination:

Nu kunde jag borra igenom mittenväggen och vidare ut genom ytterpanelen.

Sen upp på stegen på utsidan:
Ytterligare överraskningar med 2 ytterligare lager innan för ytterpanelen innan jag kom fram till mittenväggen. Nån sorts tjockare masonit samt en liggande regel som jag lyckats pricka med 2 cm marginal.

När hålen äntligen möttes, så var det ju såklart inte exakt centrerade med varandra så det blev ett besvärligt meckande, filande och hackande innan jag slutligen kunde sätta ihop plaströret hela vägen igenom väggen (med god hjälp av Annika som styrde från insidan).

 Röret äntligen på plats.
 och kåpan på insidan
 och ventilgallret på utsidan
 och så lite falurödfärg på det
 Klart!

Det här lilla projektet var planerat att ta under 1 timme i anspråk. Tror det tog 4 timmar, och antalet vändor upp och ner för steget orkar jag inte ens tänka på.




söndag 30 september 2012

Belysning i altandäcket

Borrmaskinen fick slita hårt igenom den genomsura trallen. Jag tror det blöta träet svällde av värmen när jag kommit halvvägs genom brädan, och då blev det riktigt trögt och svårt att komma igenom. Men till slut gick det, med rykande heta hål!

Lite kabeldragning under altanen och inkoppling. Syns inte så mycket ljus på den här bilden, men vi hoppas att det lyser lite mer när det mörknat.


Sen tog Annika tag i den lilla ladugårdsdörren, som behövde färg. Rasmus hjälpte till för att skrapa bort den lösa gamla färgen.


Snyggt blev det. Nu är det bara de två stora portarna kvar. Får bli en annan helg tror jag...



söndag 23 september 2012

Ny sågbock

Jag glömde tyvärr ta en bild på den gamla sågbocken innan vi slog isär den. Den var en sorglig syn, tung och opraktisk. Vår nya sågbock består av tre kryss av 2x3" reglar, var och en ihopsatta med genomgående bult. Dessa satte vi sen ihop med längsgående plankor. De övre plankorna fungerar dessutom som ett stopp i det utfällda läget.

lördag 22 september 2012

Vintersäkra garagetaket

Den lägre delen av garaget sviktar oroväckande mycket. Vi bestämde oss för att säkra upp taket inför vintern, eftersom vi hoppas på mycket snö :-). 

 Med hjälp av en regel och en domkraft höjde vi taket.

 Sen överförde vi vikten till en stolpe som fick stå på ett lecablock.











 Resultatet blev inte perfekt, men väldigt mycket bättre än innan i alla fall.

Det lustiga var att regeln som skulle ha hållit upp taket inte satt fast med någon, förutom längst ut i ytterkanterna. Inte undra på att taket sviktade ner. På bilden nedan ser man den bakersta regeln som innan vi lyfte upp den, faktiskt vilade på lamparmaturen nedanför. Med hjälp av domkraften lyfte vi upp taket ca 15cm. Efteråt skruvade vi fast regeln ordentligt i husets stomme (något som borde ha gjorts när det byggdes, kan man tycka).